onsdag 11. februar 2015

Papirkube

Origamikuber er vakre og geometriske og ved å bygge ulike typer modulær origami får du etter hvert en god forståelse av hvordan moduler kan settes sammen til større elementer. Jeg har nettopp lært meg å brette denne fine (og ganske enkle) kuben. Design: Bennet Arnstein.

 
 
Utgangspunktet for en modul er et halvt kvadrat. Dette brettes i to, og deretter bretter du sidene inn igjen slik at du deler arket i fire like kolonner.

Brett inn fra hver side, og snu arket over på andre siden. Nå skal du brette det ene hjørnet opp og det andre hjørnet ned slik at du får en symmetrisk figur (under) .
Det er ikke så farlig hvilket hjørne du velger å brette opp og hvilket du bretter ned nå på første modulen, men du må gjøre det samme for alle de 12 modulene, ellers blir bitene speilvendte og du får ikke satt sammen kuben.  Ikke brett inn den lille fliken som du ser er løs øverst (og nederst) i hjørnet, da unngår du brettelinjer som ødelegger den endelige finishen.

Brett deretter midtfeltet diagonalt slik som bildet til venstre viser. Bruk gjerne en linjal eller lignende for å få en rett linje og slik at du treffer hjørnene nøyaktig. De hjørnene du lager nå vil utgjøre hjørnene i modulen, og gi grunnlag for hvor spiss og fast (eller løs) den endelige kuben blir. Brett så langs diagonallinjen. Åpne opp fliken til venstre, og brett denne på nytt slik at den ligger parallelt og helt inntil diagonalbretten som jeg har forsøkt å vise på neste bilde.

 
Etter du er ferdig med denne siden skal du snu arket helt rundt, og gjøre det samme der; brett inn hjørnet  parallelt med diagonalen. Du er nå ferdig med en stk modul, som ser lik ut fra begge sider, og det er bare å sette i gang med å brette 11 til.Merk at det er i sprekken til høyre for pekefingeren min du etter hvert skal feste modulene i hverandre.  Nå begynner moroa med å sette sammen modulene. En modul utgjør 1/4 del av 2 av de 6 sidene i kuben.
 
 


Hvordan kuben skal settes sammen er egentlig ganske intuitivt , men det kan være ok å ta en titt i en video, f.eks her. (monteringen begynner ca 10 min inn i videoen). Nøkkelen er at de parallelle flap'ene (på sidepanelet liksom) skal skyves inn under den øverste diagonalkanten på neste modul. Du bygger på denne måten hele tiden til alle flap'ene har blitt festet inn i en diagonal.  
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar