onsdag 11. desember 2013

Lag en skog av papirjuletrær DIY
Disse papirjuletrærne er kjempefine og veldig lette å brette. De gjør seg fint som pynt i vinduet, og både voksne og barn klarer fint å lage disse. Kjempefine som en gave til en snill nabo, eller hva med å lage en liten skog til vinduskarmen din?

Du trenger 1 kvadratisk stykke papir. Bruk ark med tykkelse ca 80g/m2, dvs vanlig printerpapir, da blir det lettest å få skarpe brettekanter. Jo større ark jo høyere trær. Her har jeg brukt et 15x15 cm ark, og da ble treet ca 6 cm høyt.


Det første du skal gjøre er å brette papiret slik at du får 4 brettelinjer. Disse skal du bruke til å folde papiret sammen på en bestemt måte litt senere (square base).  Det er derfor viktig at brettekantene er skarpe. Brett papiret som på bildene under. Etter hver brett du lager skal du tilbake til utgangspunktet.

Nå har du fire linjer som går på tvers og skrått over papiret. Du skal nå folde det som på origamispråket heter en "square base". Du bruker brettelinjene fra de forrige brettene til å "kollapse" arket til det blir et kvadratisk foldet ark. Dette er "square base".
Det er litt vanskelig å forklare, men se på bildene under hvordan brettene skal gå, og hvordan det skal se ut til slutt.

Square basen skal nå brettes videre. Brett (enkelt) sidene inn mot midtlinjen. Snu rundt og gjør det samme på baksiden. Du har nå fått en slags diamantform på arket ditt.Nå har du laget alle brettelinjene du trenger, og nå skal du åpne opp arket igjen, og brette foldene som har oppstått av alle de nye brettelinjene inn i en trekkspillform. 


Brett annenhver vei, så går det av seg selv. Helt på slutten kan du brette mot motsatt side slik at du får brettet alt i en trekkspillform. Fordel brettene til hver siden, og legg arket ned. Nå skal du klippe litt. Klipp slik at du får en trekant (se figuren). Du klipper nå bunnen slik at treet skal kunne stå støtt, så prøv å lage denne kanten så bein som mulig.
Nå har du fått treformen på plass, og det gjenstår bare å klippe inn grenene. Jeg klipper vanligvis 3 hakk ca 0,4-1 cm inn ,men du kan gjerne klippe nesten helt inn til "stammen" om du vil ha trærne litt slankere.Etter at hakkene er klippet, så bretter du grenene en etter en. Jeg bretter to og to grener mot samme side, men du kan også brette annenhver side. Vupsi, nå er treet klart. Om du ikke er hektet nå, så brett ett til så blir du det garantert!Fikk du det til?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar