onsdag 2. januar 2013

Dajmkaramellknekk


Ja, jeg vet at denne posten burde vært lagt ut tidlig i desember, men da var jeg så opptatt med å brette stjerner at jeg ikke greide å tenke på annet...men bedre sent enn aldri, og hvem sier at man ikke kan lage godteri i januar også?

Hver jul lager Knappoli-familien verdens beste Dajmkaramellknekk, eller Carols Snickey-Snackies. Vi må som oftest lage flere runder med knekk, for den gis bort til venner og familie, og så spiser vi veldig mye selv. Heldigvis er den ikke vanskelig å lage, og kan finfint kombineres med andre aktiviteter en kveld, som for eksempel julegaveinnpakking.

Navnet har de fått etter en tidligere kollega som introduserte meg for disse livsfarlige avhengighetsskapende knekk-karamellene. Jeg har forøvrig en tannlegevenninne som jubler og gnir seg i hendene hver gang jeg får nye mennesker hektet på disse....

Det er verdens enkleste karamelloppskrift, og de er heller ikke vanskelige å lage.
 
Oppskrift:

1 kg godt smør og 1 kg sukker kokes i pannen til ca 175grader. Dette kan lett ta noen timer. La røren putre på middels varme (ikke bruk sterk varme, da blir det brent smak) og rør ca hvert 15. minutt. Bruk et sukkertermomenter for å få riktig temperatur på røren. Du skal ha knekk, ikke myk karamell!  Hvis du ikke har et sukkertemometer vil jeg anbefale at du går til innkjøp av dette unnværlige kjøkenredskapet.

Hakk tre plater med melkesjokolade (eller annen sjokolade som du liker godt, mørk, hvit, blanding, hakkede mandler, nøtter, peanøtter, alt er lov), legg halvparten av sjokoladen i bunnen av en langpanne, hell over den ferdig kokte røren, fordel resten av sjokoladen på toppen av røren, og gni den så godt du kan utover. Sjokoladen smelter raskt så det går fint med en slikkepott. Det trenger ikke se fint ut, for etter at røren er stivnet skal du hakke knekken i tusen knas med en spiss kniv. Jeg synes den rufsete looken på knekken er litt av sjarmen.


Putt i en fin boks, legg på glass, eller bare nyt!

MMMMMM...


1 kommentar: