torsdag 20. desember 2012

Julestjerne DIY


Fin hva? Og den ser skikkelig vanskelig ut å lage selv? Nei, det er nemlig ikke det. Her kommer en trinnvis oppskrift. Følger du denne kan du IKKE bomme!

Stjerneproduksjonen har 3 faser:
  • Klippe til papiret i passelige biter
  • Brette hver enkelt papirbit i riktig form
  • Sette sammen papirformene til en stjerne med 15 tagger

 Klippe til papiret i passelige biter

Dette er enkelt. Klipp papirark (helst normal tykkelse (80gram) i kvadratiske biter. Det er greit å være litt nøyaktig her, bruk saks slik at klippekantene blir fine. Størrelsene velger du selv. Jeg har brukt alt fra 7,5-15 cm. Jo større stjerne, jo større papirbit.
Siden du bretter arket er det også fint om det er møster/farge på begge sidene. Som du ser på bildet over så blir det en del hvite felt på stjernen når baksiden av arket er hvit.

Du trenger 30 kvadrater for å lage en stjerne. Brette hver enkelt papirbit i riktig form

Her må du følge godt med første gangen du skal brette. Jeg har laget en bilde-tutorial som viser steg for steg hva du skal gjøre.

1) Brett kvadratet to ganger slik at du nå får et mindre kvadrat. Du har nå laget et kors som utgjør de to brettelinjene som du skal styre den videre brettingen etter.2) Deretter åpner du kvadratet opp. Du ser tydelig de to brettelinjene. Så bretter du inn to av hjørnene som står diagonalt mot hverandre. Det er nå viktig å huske på at det mønsteret du ser når du bretter inn hjørnene er det mønsteret som kommer til å utgjøre spissen på stjernens tagger.

3) Nå skal du snu arket. Her kommer det eneste steget som du faktisk kan gjøre feil! Du har nemlig to muligheter til å brette videre. Enten mot høyre eller mot venstre. Du MÅ velge en av sidene, og du MÅ brette denne veien for alle de 30 bitene.Jeg har nå vridd arket slik at brettekanten ligger horisontalt. Deretter bretter jeg en spiss mot venstre. Jeg bretter ALLTID denne veien, så er jeg sikker på at det ikke blir rot. Du kan selvsagt brette mot høyre, men da må du være konsekvent.

Så vrir du arket opp-ned og bretter på samme måten på andre siden. De to brettene skal nesten treffe hverandre på midten. De bør ikke overlappe med hverandre for da blir det litt knot når du skal montere stjernen.

Slik skal den se ut når den er ferdig brettet på denne siden.


4) Nå skal du snu papirbiten igjen. Da ser den slik ut. .

Så bretter du skrått fra ene bretten til den andre som vist på bildet. Det er lettest om du plasserer Langefinger akkurat i overgangen fra den øvre bretten og Pekefingeren i overgangen på den nedre bretten, så bretter du øvre høyre hjørne innover slik at de to fingrene danner den nye brettelinjen.

Vri så papirbiten og gjør det samme på motsatt side.Nå skal det se slik ut.

Deretter bretter du de to flaps'ene rundt kanten slik at de  "lukker" papirformen.Når du bretter de inn må du huske på å følge skråbretten, hvis ikke blir det vanskelig når du skal montere stjernen.Nå ser den slik ut. Nå er det bare en brett igjen , så er du klar. Finn midtlinjen som går vertikalt mellom de to hjørnene på kortsiden...ehh...ikke helt bra formulert... Se på bildet så forstår du hva jeg mener! .

Hurra! Endelig ferdig med én. Nå er det bare 29 biter igjen å brette. Trøst deg med at etter du har brettet 5-6 papirformer, så går det raskere og raskere. Nå tar det meg bare ca 30 sekunder å brette en form.

Siste steg:  Sette sammen papirformene til en stjerne med 15 tagger. Dette publiserer jeg i morgen. I mellomtiden er det bare å brette og brette!

Lykke til!.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar